top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Dýňový dort s vanilkovým krémem


Na internetu lze nalézt celou řadu receptů na moučníky, kde hraje hlavní roli dýně. mezi nejčastější recepty patří dýňové muffiny, sladké chlebíčky nebo třeba brownies. Protože každoročně peču na podzim narozeninový dort, rozhodla jsem se ho letos pojmout podzimně. A to od těsta až po zdobení. Součástí korpusu je domácí dýňové pyré a koření, které základ krásně provoní. Dort je doladěný vanilkovým krémem a pikantní marmeládou z červeného rybízu, ale klidně můžete použít i šípkovou marmeládu. Při zdobení využijte to, co nabízí příroda. Skvěle se bude vyjímat jeřabina, jedlé květy, bylinky. Nebojte se však použít třeba i šípky, borovicové malé šišky nebo makovice. Dávejte však pozor, abyste všechny věci sbíraly na čistých prostranstvích.

 

Ingredience (na dortovou formu o průměru 22 cm):

na korpus:

2 1/2 hrnku hladké mouky

2 hrnky vody

1 hrnek cukru krupice

1 hrnek dýňového pyré

1/2 hrnku řepkového oleje

2 lžíce jablečného octa

1 lžička jedlé sody

1 lžička mleté skořice

1/4 lžičky mletého zázvoru

3 hřebíčky a 30 kuliček kardamonu, jemně pomletých

špetka soli


na krém:

1 litr sojového mléka

4 balíčky vanilkového pudinku

8 lžic cukru

1/2 lžičky vanilkové esence


na dýňové pyré:

1 středně velká hokkaido dýně


na dokončení:

domácí marmeláda z červeného rybízu

jedlé květy, bylinky, jeřabiny, šípky, makovice...


Postup:

1. Nejprve začněte přípravou dýňového pyré. Troubu předehřejte na 180 °C a hluboký plech si vyložte papírem na pečení a odložte ho stranou. Dýni hokkaido omyjte a nechte oschnout nebo ji osušte, aby vám při krájení neuklouzla a vy se neřízli. Dýni rozkrojte na polovinu a vnitřek vydlabejte lžící. Potom každou polovinu dýně nakrájejte na 1,5-2 cm silné proužky, ty poté nakrájejte na kostičky, které budou 1,5-2 x 1,5-2 cm velké. Kostičky rozložte na připravený plech a pečte v troubě asi 25-30 minut, nebo dokud dýně nebude měkká. Jestliže jde vidlička snadno zapíchnout do kostek, máte hotovo.

2. Dýni nechte po upečení vychladnout. Poté ji vsypte do food processoru a rozmixujte na kaši. Podle potřeby vždy food processor zastavte a dýňové pyré setřete ze stěn nádoby, abyste docílili krémové konzistence. Po přípravě dýňového pyré můžete pokračovat v přípravě dortu nebo ho můžete přendat do vzduchotěsné nádoby a uchovat v ledničce do dalšího dne.

3. Pro přípravu korpusu si rozpalte troubu na 180 °C a dortovou formu si vyložte papírem na pečení a odložte stranou.

4. V jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience a důkladně promíchejte. Do druhé mísy vlijte všechny tekuté suroviny, přidejte dýňové pyré a pomocí ruční metličky důkladně promíchejte.

5. Nyní k sypkým surovinám přilijte tekutou část a důkladně stěrkou promíchejte, aby v těstě nezůstali žádné hrudky, ale zároveň těsto nepřemíchejte. Umíchané těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch (je-li potřeba) a pečte asi 60 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

6. Po upečení nechte korpus 10 minut stát v otevřené troubě, potom ho vyndejte a nechte stát dalších 10 minut na kuchyňské mřížce. Potom korpus opatrně vyjměte a nechte zcela vychladnout.

7. Mezitím si připravte krém. Hrnec vypláchněte studenou vodou. Do hrnce vlijte mléko a 250 ml si nechte stranou. Na mírném plameni začněte mléko ohřívat. Mezitím si ve zbývajícím mléce rozmíchejte všechny vanilkové pudinky. Rozmíchaný pudink vlijte do hrnce a na středním plameni za stálého míchání uvařte hustý pudink. Po uvaření sejměte pudink z plamene a ihned do něj vmíchejte cukr a vanilkové aroma. Hrnec s pudinkem postavte na prkénko. Během chladnutí pudink jednou za 20 minut prošlehejte ruční metličkou. Po vychladnutí dejte krém chladit do ledničky.

8. Když je korpus již chladný, rozkrojte ho na poloviny. Spodní část korpusu dejte na talíř a potřete marmeládou z červeného rybízu. Nyní dejte na spodní část korpusu asi 6 vrchovatých lžic krému a rozetřete stěrkou dohladka tak, aby po celém korpusu byla stejná síla krému.

9. Na krém přiložte horní část korpusu a zlehka stlačte. Navrch korpusu dejte opět asi 6 lžic krému, aby korpus neprosvítal a důkladně urovnejte a rozetřete tak, aby byla po celé ploše stejná tloušťka krému. Na závěr potřete bok dortu a stěrkou uhlaďte.

10. Je-li potřeba, urovnejte poslední nedokonalosti na krému a dort dejte alespoň na 2 hodiny do lednice. Poté ho již dozdobte podle vaší fantazie. Já použila květy měsíčku, meduňku a jeřabinu včetně barevně zbarvených listů. Dort uložte opět nejlépe alespoň na 2 hodiny do ledničky a poté podávejte.

bottom of page