top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Domácí sojový jogurt


V současné době máte možná víc volného času, který jste ochotni z části strávit v kuchyni a vyzkoušet něco nového nebo třeba i časově náročnějšího. Přestože je pro nás pohodlnější si koupit hotový seitan, jogurt nebo mléko, všechny tyto potraviny lze připravit i doma. Recept na domácí seitan již na blogu najdete. Nyní přicházím s receptem na sojový jogurt. Je neslazený a pouze ze 3 ingrediencí. Můžete ho ráno snídat s granolou, s ovocem nebo jen tak. Pokud ho budete chtít ochutit, přidejte domácí marmeládu. Neodolatelná je kombinace jogurtu a marmelády z černého rybízu. Naprosto neodolatelný dezert.

 

Ingredience (asi na 500 ml jogurtu):

500 ml sojového mléka (opravdu použijte sojové, které má vyšší obsah tuku)

63 g bílého jogurtu s živými kulturami

1/2 lžičky agar prášku (seženete ho ve zdravých výživách)


Postup:

1. Do hrnce si nalijte mléko, přidejte agar, promíchejte a na středním plameni za občasného míchání ohřejte na 90 °C. Vhodné je použít kuchyňský teploměr, protože mléko nesmí přijít do varu. Pokud však teploměr nemáte, lze teplotu odhadnout podle toho, že se na povrchu začne tvořit pěna, ale mléko ještě zároveň nebude bublat - tedy vřít.

2. Troubu předehřejte na 50 °C. Podle toho, jaké sklenice použijete, umístěte rošt do potřebného patra.

3. Po dosažení 90 °C odstavte hrnec z plamene a mléko přelijte do skleněné nebo nerezové mísy a za pomoci teploměru nechte mléko ochladit na 50-40 °C. Pokud nemáte teploměr, potom ponořte prst do mléka. Pokud je horké, ale nepálí, máte hotovo.

4. K ochlazenému mléku vmíchejte jogurt a důkladně promíchejte, aby v mléku nebyly hrudky jogurtu a obě suroviny se důkladně propojily.

5. Vypněte troubu, ale neotvírejte ji.

6. Takto připravenou směs rozlijte do sklenic a bez víčka je vložte do trouby. Jogurt nechte minimálně 8 hodin v troubě a po celou dobu zrání jogurtu troubu neotvírejte. Po 8 hodinách sklenice vyjměte z trouby, zavíčkujte a uložte do lednice. Spotřebujte do 1 týdne.


Tip: Při koupi sojového mléka dávejte pozor, aby obsahovalo jen sóju, vodu a případně sůl. Tak je jistota, že se jogurt povede.


Pokud si budete chtít vyrobit i další várku jogurtu, potom si nezapomeňte uchovat potřebné množství z předcházející výroby, abyste nemuseli znovu kupovat jogurt.


Agarový prášek opravdu použijte. Bez jeho použití vám bohužel jogurt nezhoustne.


Nejlepší je se do přípravy jogurtu pustit večer. Jogurt vám může zrát přes noc v troubě, ráno ho jen vyndáte a uskladníte do lednice.


bottom of page