top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Kakaový chlebíček se zázvorem


Sice je podle kalendáře už jaro, ale venku je přesto chladno. Proto mám chuť na kořeněná jídla. Nejen že jim dodají neodolatelnou vůni, ale správně použité koření dokáže krásně prohřát tělo i zevnitř. Zázvor je toho důkazem. A pokud jste ještě nepoužili zázvor při pečení moučníku, právě nastala ta pravá chvíle. Není nic lepšího než nadýchané kakaové těsto s kousky pikantního zázvoru na jedné straně a sladkými rozinkami na straně druhé. Pokud by vám však v chlebíčku chybělo něco křupavého, nebojte se použít nasekané vlašské oříšky nebo třeba slunečnicová či dýňová semínka.

 

Ingredience (na chlebíčkovou formu):

250 g špaldové mouky, jemně mleté

120 g cukru

100 g rozinek

40 g kandovaného zázvoru, nasekaného na kostičky

250 ml vody + 6 lžic navíc

70 ml rostlinného oleje (např. řepkového)

2 lžíce mletých lněných semínek

2 lžíce kakaa holandského typu

2 lžíce tahini (sezamové pasty)

1 lžíce jablečného octa

1 lžička jedlé sody

špetka soli

Postup:

1. Nejprve začněte přípravou lněných vajíček. Smíchejte mletá lněná semínka se 6 lžícemi vody a nechte 10 minut stát na kuchyňské lince, aby se vytvořil potřebný gel.

2. Troubu předehřejte na 180 °C a na plech si nachystejte silikonovou formu na chlebíček. Používáte-li jinou formu, potom ji vymažte olejem a vysypte hrubou moukou podle potřeby.

3. K lněným vajíčkům přisypte cukr a ruční metličkou zlehka prošlehejte. Do mísy přilijte olej a znovu důkladně promíchejte, aby se všechny složky propojily. Na závěr vlijte vodu, tahini, jablečný ocet, přisypte kakao a důkladně metličkou prošlehejte.

4. Nyní k tekuté složce přisypte mouku, jedlou sodu, špetku soli a stěrkou začněte těsto zlehka promíchávat. Když je těsto zčásti umíchané a jsou v něm vidět ještě hrudky mouky, přisypte do těsta rozinky, zázvor a důkladně promíchejte, ale nepřemíchejte.

5. Umíchané těsto vlijte do připravené formy a pečte asi 45-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Chlebíček nechte po vytažení z trouby stát 10 minut ve formě, potom ho opatrně vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.

bottom of page