top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Čočkové karbanátky


Miluji karbanátky z luštěnin. Jsou rychlé, zdravé a hodí se jako hlavní chod nebo třeba jako náplň do housek. Nejčastěji připravuji karbanátky z hnědé čočky, ale připravit je lze i z cizrny, červených fazolí či jiných druhů čočky. Pro zdravější verzi karbanátky upečte nasucho v troubě, pokud chcete karbanátky chuťově výraznější, usmažte je na pánvičce. Skvělé budou například s bramborovou kaší a podušeným pórkem. Pokud máte v plánu vařit těstoviny s rajčatovou omáčkou, potom místo karbanátků tvarujte kuličky a upečte je v troubě.

 

Ingredience (asi na 5 karbanátků):

1 hrnek přebrané hnědé čočky, na hodinu namočené ve vodě

2 lžíce rostlinného oleje (například řepkového) + další na smažení

2 vrchovaté lžíce kukuřičné strouhanky

1 lžíce sojové omáčky

1 lžíce slunečnicových semínek

2 lžičky hořčice

1 lžička uzené mleté papriky

1/2 lžičky sušeného česneku

sůl, čerstvě mletý barevný pepř


Postup:

1. Namočenou čočku slijte a zalijte čistou vodou tak, aby byla čočka ponořená, přidejte snítku saturejky, přiveďte k varu a poté na slabém plameni vařte do změknutí.

2. Po uvaření čočky slijte přebytečnou vodu a čočku vsypte do food processoru. K čočce přidejte sojovou omáčku, olej, slunečnicová semínka, hořčici, uzenou papriku, sušený česnek, sůl i pepř a důkladně promixujte.

3. Umixovanou hmotu přendejte do mísy a přisypte strouhanku. Důkladně všechny složky promíchejte. Směs na karbanátky nechte asi 30 minut odležet, aby strouhanka nasála vlhkost.

4. Na pánev si vlijte olej (asi 3 lžíce) a rozpalte ho. Mezitím si ze směsi vytvarujte karbanátky požadované velikosti. Na středním plameni je poté smažte asi 5 minut, nebo dokud nebude strana dotýkající se pánve zlatavá, poté karbanátky opatrně obraťte a smažte je dozlatova i z druhé strany. Je-li potřeba, přilijte do pánve trochu oleje.

5. Po usmažení ihned podávejte s libovolnou přílohou a zeleninou.


bottom of page