top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Perníkoví panáčci s melasou


Máte chuť na něco sladkého k odpolední kávě nebo čaji? Na něco křupavého, ale zároveň vláčného? Potom mám pro vás řešení. Jsou to tito perníkoví panáčci. Těsto si můžete připravit i den dopředu a druhý den jen upéct perníčky. Díky melase připomínají chuť karamelu a spolehlivě uspokojí chuť na sladké. A rozhodně neudělají ostudu ani pokud je nabídnete návštěvě. Použít můžete libovolná vykrajovátka a pokud máte menší děti, potom vězte, že vám rády pomohou. Tak se nebojte a pozvěte je do kuchyně.

 

Ingredience (3 plechy):

2 3/4 hrnku hladké mouky (lze použít i bezlepkovou)

1 hrnek cukru krupice (pokud máte rádi méně sladké sušenky, použijte méně cukru)

1/3 hrnku kokosového oleje, tekutého

1/4 hrnku třtinové melasy (blackstrap molasses)

1/4 hrnku + 2 lžičky vody

1 lžička mleté skořice

1 lžička sušeného mletého zázvoru

1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva

špetka soli


Postup:

1. Plechy si vyložte papírem na pečení a odložte stranou.

2. Do mísy vsypte všechny suché ingredience a důkladně promíchejte.

3. K sypkým surovinám přilijte olej, vodu, melasu a vařečkou promíchejte. Jakmile se všechna tekutina vsaje do suchých přísad, začněte těsto zpracovávat rukou. Když je těsto soudržné, přendejte ho na lehce pomoučený vál a důkladně propracujte, aby se všechny suroviny propojily a těsto mělo jednotnou barvu. Z těsta vytvarujte kouli, vložte ji zpět do mísy a dejte do ledničky alespoň na 1 hodinu.

4. Troubu předehřejte na 150 °C.

5. Těsto rozkrájejte na 4 díly a postupně jednotlivé díly vyválejte jen na lehce pomoučeném válu na plát tlustý asi 3-4 mm. Jestli je těsto příliš tuhé, nechte ho chvíli povolit. Jestliže naopak rychle povoluje, vraťte odložené části do lednice.

6. Vykrajujte panáčky (nebo jiné tvary) a skládejte je na plech ve vzdálenosti 0,5 cm od sebe. Zbylé těsto po vykrajování přidejte k druhé části těsta, propracujte na vále a postup opakujte.

7. Pečte v předehřáté troubě asi 12-15 minut, nebo dokud nebudou perníčky upečené dozlatova. Nechte je 10 minut chladnout na plechu, poté je nechte zcela vychladnout na kuchyňské mřížce. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.


Tip: Tento recept můžete použít i o Vánocích při pečení cukroví. Perníčky můžete dozdobit citronovou polevou podle představivosti.


bottom of page