top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Dýňové muffiny se skořicí


Pokud vám zůstane pečená (neochucená) dýně z přípravy nějakého receptu, doporučuji vyzkoušet recept na tyto dýňové muffiny se skořicovým posypem. Pokud si budete doma připravovat dýňové pyré, nebojte se ho udělat větší množství. Část můžete využít při přípravě muffinů, dortů a dalších sladkých moučníků. Pokud ho budete chtít zužitkovat naslano, stačí ho jen naředit vývarem, vodou nebo rostlinným mlékem, dochutit podle chuti a podávat jako krémovou omáčku na těstoviny. Uvidíte, že pro takové pyré najdete víc než 5 způsobů využití. Navíc budete mít hned dvakrát radost. Jednak kvůli krásné barvě, která rozzáří i pošmourný den a potom díky tomu, že se jedná o sezónní surovinu, která je v obchodech snadno dostupná od českých farmářů a to se počítá.

 

Ingredience (asi na 14 muffinů):

150 g hladké mouky

100 g špaldové mouky, jemně mleté

130 g cukru

100 g rozinek

1 hrnek dýňového pyré

250 ml vody

70 ml rostlinného oleje

2 lžíce mletých lněných semínek

1 lžíce jablečného octa

1 lžička mleté skořice

1 lžička jedlé sody

špetka soli

skořicový cukr na posypání


Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C a na plech si rozložte formičky na muffiny.

2. Mleté lněné semínko vsypte do velké mísy (ve které umícháte výsledné těsto) a zalijte ho 6 lžícemi vody, promíchejte a nechte 5-10 minut stát, dokud se nevytvoří gel.

3. K lněnému semínku po uplynutí dané doby přisypte cukr a ruční metličkou zlehka prošlehejte. Potom přilijte olej, vodu, ocet a vše důkladně prošlehejte metličkou, aby se všechny složky důkladně propojily. Na závěr k tekutým surovinám přidejte dýňové pyré, skořici a důkladně promíchejte.

4. K tekuté směsi přisypte obě mouky, jedlou sodu, špetku soli a začněte stěrkou zlehka promíchávat. Když je těsto z části umíchané, ale ještě v něm zůstávají větší hrudky mouky, přisypte rozinky a důkladně promíchejte, ale nepřemíchejte.

5. Umíchané těsto rozlijte do připravených formiček, posypte skořicovým cukrem a pečte asi 20 minut, nebo dokud nebude povrch muffinů zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

6. Muffiny nechte 10 minut odpočívat ve formičkách, potom je opatrně přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.


bottom of page