top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Makový chlebíček s matcha polevou


Nechce se vám matcha pouze pít? Potom mám pro vás recept, kde ji skvěle a netradičně využijete. Matcha práškem můžete snadno a skvěle ozvláštnit tradiční cukrovou polevu. Protože díky matche dostane zcela nový chuťový rozměr, doporučuji jí přelít pouze jednoduchý chlebíček či bábovku. Za mě je neodolatelná kombinace nadýchaného chlebíčku s mákem přelitého matcha polevou. Navíc je mák skvělým zdrojem vápníku a dalších minerálů. v tomto případě se ani nemusíte vymlouvat na to, že se vám nechce mák mlít. Stačí ho nemletý zamíchat do těsta.

 

Ingredience (na chlebíčkovou formu):

těsto:

120 g cukru

130 g pohankové mouky

120 g špaldové mouky, jemně mleté

25 g nemletého máku (modrého)

250 ml vody

60 ml rostlinného oleje

2 lněná vajíčka

1 lžíce jablečného octa

2 lžičky kukuřičného škrobu

1 lžička jedlé sody

špetka soli


poleva:

1/2 hrnku cukru moučka

2 lžičky matcha čaje v prášku

2-3 lžíce citronové šťávy


Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Na plech si připravte formu na chlebíček a je-li potřeba, vyložte ji papírem na pečení.

2. Lněná vajíčka dejte do velké mísy, přisypte cukr a důkladně promíchejte. Potom přilijte olej, vodu, jablečný ocet a ruční metličkou důkladně prošlehejte, aby se všechny suroviny propojily.

3. Nyní k tekuté části přisypte obě mouky, kukuřičný škrob, jedlou sodu, špetku soli a stěrkou začněte zlehka promíchávat. Když je těsto z části umíchané, vmíchejte do něj mák a důkladně promíchejte, ale nepřemíchejte.

4. Takto připravené těsto vlijte do připravené formy a pečte asi 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

5. Upečený chlebíček nechte 10 minut chladnout ve formě, potom ho vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.

6. Mezitím si připravte polevu. Do většího hrníčku nasypte cukr, přidejte matcha prášek a asi polovinu citronové šťávy. Vařečkou začněte míchat polevu a podle potřeby přilévejte další citronovou šťávu. Lepší je však poleva, která stéká z vařečky velmi pomalu, aby na chlebíčku lépe držela. Umíchejte hladkou polevu a přelijte jí vychladlý chlebíček.

7. Nechte asi hodinu stát při pokojové teplotě, aby poleva zatuhla a poté podávejte.


bottom of page