top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Rizoto s medvědím česnekem


V jednoduchosti je krása. Toto rizoto je toho důkazem. Stačí jen pár surovin a během 30 minut je na stole lahodný oběd, ve kterém zužitkujete v lese natrhaný medvědí česnek. Někdy si říkám, jaká je škoda, že je medvědí česnek jen sezónní záležitostí. Na druhou stranu si ho potom ale člověk dokáže o to víc vychutnat. A pokud se bojíte, že rizoto bude díky medvědímu česneku až moc výrazné, nebojte se. Je chuťově vyvážené, krémové a neodolatelné. Až ho ochutnáte, už se budete těšit na další rok, protože se budete k tomuto receptu neustále vracet.

 

Ingredience (asi na 4 porce):

2 hrníčky rýže na rizoto, propláchnuté a okapané (asi 300 g)

750 ml zeleninového vývaru + další podle potřeby

3 hrsti medvědího česneku, omytého a okapaného, nasekaného nahrubo

2 lžíce rostlinného oleje

1 středně velká cibule, nakrájená najemno

veganský parmazán (pro alternativy se podívejte na Tip pod receptem)

sůl

Postup:

1. Do hrnce nalijte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném plameni ji 3-5 minut opékejte.

2. Nyní do hrnce přisypte rýži a za stálého míchání ji rovněž opékejte, dokud nejsou jednotlivá zrníčka rýže horká. Trvá to zhruba 5 minut. Nyní přilijte do hrnce jednu až dvě naběračky vývaru a na mírném plameni nechte rizoto vařit. Čas od času rizoto promíchejte.

4. Když je přilitý vývar vyvařený, přilijte další naběračku vývaru a celý postup opakujte, dokud nespotřebujete vývar a rýže není uvařená na skus. Pokud je potřeba a již nemáte vývar, přilijte vodu. Rýže se bude vařit zhruba 20 minut. 2 minuty před koncem vaření přisypte nasekaný medvědí česnek, podle potřeby ještě dosolte a odstavte z plamene. Ihned podávejte. Na talíři můžete rizoto posypat veganským parmazánem.

Tip: Místo parmazánu můžete použít pouze lahůdkové droždí, nebo můžete rozmixovat lahůdkové droždí se sezamovým semínkem v poměru 1:1 a se špetkou soli.


Pokud není zrovna sezóna medvědího česneku, rizoto můžete připravit i s pestem z medvědího česneku. Nebo se řídit základem a jen podle sezóny přidávat do rizota pečenou dýni, hrášek, pečenou červenou řepu a podobně.

bottom of page