top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Čokoládové muffiny se slunečnicovými semínky


Muffiny miluji hned z několika důvodů. Jsou rychlé, nadýchané, jsou ideálním moučníkem k odpolední kávě, dají se snadno zabalit jako svačinka na cesty i zamrazit. Navíc lze univerzální těsto použít i na bábovku nebo vlít do chlebíčkové formy a po upečení přelít čokoládovou nebo citronovou polevou. a z toho důvodu není Receptů na muffiny nikdy dost. NYNÍ přicházím s receptem na nadýchané kakaové muffiny s kousky čokolády. vyplatí se použít kvalitní hořkou čokoládu, která dodá muffinům zcela nový chuťový rozměr. Aby však vypadaly slavnostněji a lehce křupaly, posypala jsem je slunečnicovými semínky. Opravdová lahůdka.

 

Ingredience (asi na 14 muffinů):

250 g špaldové mouky, jemně mleté

130 g cukru

100 g hořké čokolády, nasekané nahrubo

250 ml sojového mléka

70 ml řepkového oleje

2 lžíce mletých lněných semínek

2 lžíce kakaa holandského typu

1 lžíce jablečného octa

1 lžička jedlé sody

špetka soli

slunečnicová semínka na posypání


Postup:

1. Do mísy vsypte lněná semínka, zalijte 6 lžícemi vody a promíchejte. Nechte stát na kuchyňské lince. Do mléka vlijte jablečný ocet, promíchejte a rovněž nechte stát na lince alespoň 10 minut.

2. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 °C. Na plech si vyskládejte silikonové formičky na muffiny či papírové košíčky a odložte stranou.

3. K lněnému semínku přisypte cukr a ruční metličkou promíchejte. Přilijte olej a důkladně promíchejte, aby se všechny složky důkladně propojily. Poté přilijte mléko, přisypte kakao a obsah mísy důkladně promíchejte.

4. K tekutinám přisypte mouku, jedlou sodu, špetku soli a pomocí stěrky začněte těsto promíchávat. Když se začnou složky propojovat, ale ještě jsou v těstě velké hrudky mouky, přisypte nahrubo nasekanou hořkou čokoládu a důkladně těsto domíchejte, ale nepřemíchejte.

5. Těsto rozlijte (nebo lžící přendejte) do připravených formiček. Každý muffin posypte slunečnicovými semínky a pečte asi 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Po upečení nechte muffiny 10 minut v silikonových formičkách, potom je přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.


Tip: Pokud chcete mít jistotu, že muffiny budou krásně nadýchané, během pečení neotvírejte troubu. Pokud se bojíte, že 20 minut bude na muffiny hodně, zkontrolujte je nejdřív po 17 minutách.


bottom of page