top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Pečené "masové" kuličky s rajčatovou omáčkou


Už je to nějakou dobu, co jsem na blog přidávala recept na masové kuličky. Byly z červených fazolí, zahuštěné ovesnými vločkami a smažené. Tentokrát přináším recept na zdravější verzi masových kuliček, neboť jsou pečené v troubě. Hlavní surovinou je hnědá čočka, tofu a jsou zahuštěné kukuřičnou strouhankou. můžete klidně udělat i poloviční dávku, ale věřte mi, že pokud uděláte celou dávku a zbytek zamrazíte, budete mít následně během několika minut hotový oběd. a co si budeme povídat, to se hodí vždycky.

 

Ingredience (asi na 32 kuliček):

na kuličky:

1 hrnek hnědé čočky, přebrané a namočené na půl hodiny ve vodě

180 g tofu natural (např. od Lunter)

1 cibule, nakrájená nahrubo

6 lžic kukuřičné strouhanky

1 lžíce sojové omáčky

1 lžička hořčice

1/2 lžičky uzené mleté papriky

snítka saturejky

sůl, pepř


na omáčku:

1 konzerva krájených rajčat

3 stroužky česneku, nasekané najemno

1 lžíce rostlinného oleje

2 lžíce lahůdkového droždí

1/3 lžičky sušeného oregana

sůl, pepř


čerstvá bazalka na ozdobení

kukuřičné těstoviny k podávání


Postup:

1. Nejprve slijte namočenou čočku a dejte ji do hrnce. Zalijte ji asi 450 ml čisté vody, přidejte snítku saturejky a přiveďte ji k varu. Potom plamen ztlumte a vařte, dokud nebude čočka měkká. Trvá to přibližně 15-20 minut. Po uvaření slijte přebytečnou vodu, odstraňte snítku saturejky a nechte vychladnout.

2. Vychladlou čočku přesypte do mísy. Přidejte sojovou omáčku, sůl, pepř, uzenou papriku, hořčici, cibuli a pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. K rozmixované čočkové směsi přidejte v rukách rozdrobené tofu (můžete ho i rozdrobit pomocí vidličky) a důkladně do směsi zapracujte. Nakonec přisypte strouhanku. (Přidávejte ji po částech, protože záleží na tom, jak dobře slijete čočku, jaké tofu použijete apod.) Cílem je získat hmotu, ze které půjdou tvarovat kuličky a nebudou se rozpadat.

3. Troubu předehřejte na 180 °C a plech si vyložte papírem na pečení.

4. Z hmoty odebírejte část směsi asi o velikosti vlašského ořechu, vytvarujte do kuličky a dejte na plech. Stejným způsobem zpracujte zbývající čočkovou směs.

5. Pečte asi 45 minut, nebo dokud nebudou kuličky na povrchu zlatavé a křupavé.

6. Mezitím si připravte omáčku. Do rendlíku nalijte olej a rozpalte ho. Vsypte česnek a na mírném plameni ho asi 3 minuty za častého míchání opékejte.

7. Přilijte rajčata, přidejte oregano, sůl, pepř a za slabého probublávání vařte 10 minut. Omáčku čas od času promíchejte. Těsně před odstavením přidejte do omáčky lahůdkové droždí.

8. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Po okapání je rozdělte na talíř, přelijte je rajčatovou omáčkou. Na talíře rozdělte masové kuličky a dozdobte čerstvou bazalkou.


Tip: Z čočkové hmoty můžete tvarovat i karbanátky, jen počítejte s tím, že se budou péct delší dobu. Chcete-li docílit křupavějšího efektu, vytvarované kuličky či karbanátky lehce obalte v kukuřičné strouhance.


bottom of page