top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Krémová polévka z červené čočky


Jíte polévky pravidelně nebo si ji dáte jen při zvláštních příležitostech. Já miluji polévky všeho druhu. Od zeleninových, přes luštěninové až po ty krémové. A na jednu krémovou polévku vám právě teď přináším recept. Skvěle poslouží i jako hlavní chod, protože obsahuje nejen brambory, ale také červenou čočku, která je bohatým zdrojem bílkovin. Potom už stačí jen polévku pozvednout na vyšší úroveň opraženými slunečnicovými semínky.

 

Ingredience (na 6-8 porcí):

230 g červené čočky, propláchnuté a okapané

1 litr vody

2 velké brambory, očištěné a nakrájené na kostičky

1 cibule, nakrájená nahrubo

2 stroužky česneku, nasekané najemno

2 lžíce rostlinného oleje

2 lžičky citronové šťávy

3/4 lžičky drceného kmínu

3/4 lžičky kurkumy

1/2 lžičky mletého koriandru

1/3 lžičky kari koření

sůl

k podávání: nasucho opražená slunečnicová semínka (asi 2 lžíce)


Postup:

1. Do hrnce nalijte olej a rozpalte ho. Přisypte cibuli a asi 3 minuty na mírném plameni opékejte. Občas cibuli promíchejte. Přidejte česnek, další minutu opékejte a potom směs podlijte malým množstvím vody (asi 2 lžíce), aby se cibulka nepřichytávala na dno hrnce a opékejte dalších 5 minut.

2. K cibulce přidejte kmín, kurkumu, koriandr, kari a 30 sekund opékejte, dokud se koření nerozvoní. Do hrnce přidejte brambory, červenou čočku, zalijte 700 ml vody a přiveďte k varu.

3. Poté plamen ztlumte a za mírného probublávání polévku vařte 20 minut. Občas polévku promíchejte a bude-li potřeba, přilijte trochu vody. Uvařenou směs odstavte z plamene a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

4. Do rozmixované polévky přilijte zbývající vodu, osolte a prohřejte. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu a servírujte. Každou porci posypte opraženými slunečnicovými semínky (viz Tip).


Tip: Do malého rendlíčku vsypte slunečnicová semínka a na mírném plameni je opražte. Přitom je často míchejte, aby se semínka nespálila. Trvá to přibližně 3-5 minut.

bottom of page