top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Jablečné muffiny


Jednou z věcí, kterou miluji na létu je to, že jsou k dispozici čerstvá letní jablíčka. Jsou totiž krásně nakyslá a proto se dokonale snoubí s rozinkami. Potom už stačí jen přidat voňavou skořici a tuto neodolatelnou trojici vmíchat do nadýchaného těsta. Pro přípravu těchto muffinů jsem použila základní těsto na muffiny, nicméně díky jablíčkům jsou ještě nadýchanější než obvykle. Je to jako by se vám do úst dostal obláček. A věřte mi, že vám rozhodně nebude stačit jen jeden kousek.

 

Ingredience (asi na 16 muffinů):

150 g hladké mouky

100 g špaldové mouky, jemně mleté

130 g cukru

250 ml sojového mléka

70 ml rostlinného oleje

2 lněná vajíčka (viz Tip)

2 hrsti rozinek

2 kyselá jablka, omytá, zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky 1x1 cm

1 hrst slunečnicových semínek

1 lžíce jablečného octa

1 lžička jedlé sody

1 lžička mleté skořice

špetka soli

Postup:

1. Do mléka přilijte jablečný ocet, promíchejte a nechte 10 minut stát při pokojové teplotě.

2. Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech si vyskládejte silikonové formičky na muffiny nebo papírové košíčky a odložte stranou.

3. K lněným vajíčkům přidejte cukr a pomocí ruční metličky důkladně promíchejte. Následně přilijte olej, mléko a opět důkladně metličkou prošlehejte, aby se všechny suroviny důkladně propojily.

4. K tekutým surovinám přisypte obě mouky, sodu, sůl, skořici a stěrkou začněte těsto zlehka promíchávat. Když už začíná být těsto umíchané, ale ještě v něm zůstávají větší nerozmíchané shluky mouky, přisypte rozinky, slunečnicová semínka, pokrájená jablka a důkladně promíchejte, ale nepřemíchejte.

5. Potom těstem pomocí lžíce plňte připravené formičky na muffiny a pečte 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

6. Muffiny nechte 10 minut stát ve formičkách, potom je vyndejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.


Tip: Lněná vajíčka si připravíte tak, že smícháte 2 lžíce mletých lněných semínek s 6 lžícemi vody. Semínka s vodou nechte stát při pokojové teplotě asi 10 minut. Během této doby se vytvoří gel, který skvěle zastoupí vajíčka.


bottom of page