top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Ricottové tortellini s rajčatovou omáčkou


Ať už nechcete jíst maso, vajíčka a nebo třeba mléčné výrobky z jakéhokoliv důvodu, možná vám budou chybět i takové věci, jako jsou tortellini. Proto vám přináším recept na tortellini plněné ricottou. První předností tohoto receptu je to, že ricottu dokážete udělat z několika málo surovin během pár minut. Ricottu, která vám zbude od plnění tortellin následně snadno zužitkujete například jako pomazánku. Další výhodou je, že tortellini zvládnete udělat i bez strojku na výrobu těstovin. Nicméně vám nebudu lhát. Ačkoliv se jedná o recept, který je vlastně jednoduchý, pro jeho přípravu si vyhraďte dostatek času.

 

Ingredience (asi pro 6 osob):

na těsto:

2 hrnky hladké mouky + další na podsypávání

3/4 hrnku vody

špetka soli


na ricottovou náplň:

180 g tofu natural (např. od Lunter)

2 lžíce lahůdkového droždí

1 lžíce citronové šťávy

1/2 lžičky soli


na omáčku:

2 konzervy krájených rajčat

2 lžíce lahůdkového droždí

1 lžíce rostlinného oleje

1/3 lžičky sušeného oregana

3 stroužky česneku, očištěné a nakrájené najemno

sůl, čerstvě mletý pepř


bazalka, opražená slunečnicová semínka na ozdobení


Postup:

1. Začněte přípravou těsta na tortellini. Do mísy nasypte mouku, sůl a obě suroviny promíchejte. Přilijte vodu a stěrkou začněte zpracovávat v těsto. Podle potřeby přisypávejte mouku nebo opatrně přilévejte další vodu. Když je těsto soudržné, přendejte ho na dostatečně pomoučený vál a rukama ho propracovávejte alespoň 8 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné. Přitom těsto dostatečně podsypávejte moukou, aby se nepřichytávalo k pracovní ploše. Těsto zformujte do koule, dejte do mísy a uložte alespoň na 30 minut do lednice.

2. Mezitím si připravte ricottu. Do food processoru vložte všechny suroviny pro její přípravu a mixujte, dokud se v nádobě food processoru nezačne tvořit koule. Ricottu přendejte do misky a odložte do ledničky.

3. Připravte si tácy či talíře na odkládání hotových tortellin a bohatě je vysypte hladkou moukou.

4. Těsto vyndejte z ledničky, rozdělte ho na čtyři rovnoměrné díly. Vezměte první část těsta a na bohatě pomoučeném vále vyválejte těsto do obdélníkového tvaru. Cílem je získat co nejtenčí plát těsta. Podle potřeby během válení těsto podsypávejte. Těsto by mělo být silné kolem 0,5-1 mm.

5. Vyválený plát těsta rozkrájejte ostrým nožem na čtverečky o velikosti 1,5 x 1,5 cm. Do středu každého čtverečku dejte asi 1/3 lžičky ricottové náplně. 6. Potom začněte z čtverečku po čtverečku tvarovat samotné tortellini. Prsty si namočte do mouky. Vezměte čtvereček a spojte protilehlé rohy tak, že vám vznikne trojúhelník. Po všech stranách těsto důkladně stlačte, aby se náplň nedostala ven. Trojúhelník si v rukou zorientujte tak, aby protilehlé rohy, které jste spojily tvořily vrchol trojúhelníku. Základnové rohy uchopte a stočte k sobě tak, aby se překrývaly. Důkladně je spojte, aby držely spolu. Následně uchopte vrchol trojúhelníku a stočte ho do vytvořeného kruhu. I tento vrchol přitlačte k místu, kde jste spojovaly základnu trojúhelníku.

7. Takto vytvarovanou tortellinu odložte na pomoučený tác a pokračujte s dalšími čtverečky. Stejným způsobem zpracujte veškeré těsto.

8. Na omáčku si nalijte do rendlíku olej a rozpalte ho. Přidejte česnek a na mírném plameni ho asi 3 minuty za častého míchání opékejte. Přilijte rajčata, osolte, opepřete, přidejte oregano a za slabého probublávání vařte asi 10 minut. Těsně před odstavením z plamene vmíchejte lahůdkové droždí.

9. Mezitím si v hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Do vroucí vody vhazujte tortellini a vařte 5 minut. Čas od času hrnec opatrně promíchejte. Uvařené tortellini slijte, rozdělte na talíře a přelijte rajčatovou omáčkou. Každý talíř ozdobte nasekanou čerstvou bazalkou a nasucho opraženými slunečnicovými semínky. Ihned podávejte.


bottom of page