top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Špaldový chlebík s chia semínky


Pečete si doma pečivo pravidelně nebo jenom jednou za čas? Já patřím k té druhé skupině, ale po upečení tohoto chlebíku jsem si uvědomila, jaká je to vlastně škoda. Okouzlení domácím pečivem Začíná vzhledem. Doma upečený chlebík se vám bude jistě líbit. A pokud se na něm objeví malá prasklinka? Vůbec nevadí. Takové chleby jsou stejně nejlepší. Potom je to vůně, která je opravdu neodolatelná, křupavá kůrka, ale zároveň měkký a nadýchaný střed. navíc Do těsta můžete přidávat různá semínka, koření, bylinky a tak vždy vykouzlíte nový chléb. A že máte raději housky? Vůbec nevadí. Z těsta je upletete také.

 

Ingredience (na 1 bochník):

250 g špaldové mouky, jemně mleté

150 g hladké mouky + na poprášení (případně zahuštění)

100 g polohrubé mouky

150-250 ml vlažné vody

1/2 kostky čerstvého droždí

5 lžic rostlinného oleje

3 lžíce lněných semínek

3 lžíce slunečnicových semínek

1 lžíce chia semínek

1 lžička drceného kmínu

1 lžička cukru

1 1/2 lžičky soli


Postup:

1. Do mísy nasypte všechny mouky a uprostřed vytvořte vařečkou důlek. Do něj nasypte cukr, rozdrobte droždí a zalijte vodou tak, aby voda zůstala pouze ve vytvořeném důlku. Zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2. Když kvásek vzejde, přidejte k mouce kmín, sůl, olej a větší část zbývající vody. Vařečkou zpracovávejte soudržné těsto a podle potřeby přilévejte vodu. Když je v míse začne tvořit soudržná hmota, přisypte všechna semínka a pokračujte ve zpracovávání těsta. Podle potřeby přisypte mouku nebo přilijte vodu. Když se těsto přestane lepit na stěny mísy, přendejte těsto na pomoučený vál a těsto dále zpracovávejte rukama. Je-li potřeba, podsypávejte těsto hladkou moukou. Když je těsto hladké, pružné a nelepí se, máte hotovo. Zformujte ho do koule, přendejte zpět do mísy, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to zpravidla 2-2,5 hodiny.

3. Když je těsto vykynuté, přendejte ho na pomoučený vál. Lehce ho propracujte rukama, zformujte opět do koule a vložte do ošatky vysypané hrubou mouku. Těsto poprašte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a ještě nechte hodinu kynout.

4. Plech vyložený papírem na pečení nechte v troubě a rozehřejte ji na 200 °C.

5. Chléb z ošatky opatrně vyklopte na rozpálený plech, pokapejte ho vodou a dejte do trouby. Pečte ho 10 minut při 200 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 40 minut, nebo dokud nebude kůrka zlatavá a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

6. Chléb nechte vychladnout na kuchyňské mřížce a poté nakrájejte a podávejte.


bottom of page