top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Bezlepkové makové lívance


Receptů na dobré lívance není nikdy dost, a proto po delší době přicházím s jedním receptem na bezlepkové lívance s nemletým mákem. Právě nemletý mák jim dodá originalitu a lehké křupání v každém soustu. Pokud chcete lívance ještě trochu "pikantnější", přidejte do těsta trochu citronové šťávy. Hotové lívanečky můžete podávat s domácím džemem, čokoládovou pomazánkou, bílým kokosovým jogurtem nebo je můžete přelít povařeným lesním ovocem. Záleží jen na vás, co máte rádi a na co máte chuť. A pokud máte po ruce jedlé kvítí, nebojte se jím jednotlivé porce ozdobit. Nejenže hotový výsledek bude lahodit oku, ale ochutnáte také něco nového.

 

Ingredience (na 7 lívanců):

1/2 hrnku pohankové mouky

1/2 hrnku rýžové mouky

1/2 hrnku usušené kokosové drtě z výroby domácího kokosového mléka (lze nahradit strouhaným kokosem)

1 2/4 hrnku domácího kokosového mléka

1 lžíce jablečného octa

2 lžíce nemletého máku

1/2 lžičky jedlé sody

rostlinný olej na smažení


Postup:

1. Kokosové mléko smíchejte s jablečným octem a nechte 10 minut stát stranou.

2. Mezitím si v míse smíchejte obě mouky, kokosovou drť, jedlou sodu, mák a všechny suroviny důkladně promíchejte.

3. Do sypké směsi vlijte mléko a důkladně metličkou promíchejte, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Nechte těsto asi 5 minut stát a podle potřeby přilijte další mléko. Záleží na konkrétní použité mouce a také na tom, jak husté kokosové mléko jste si vyrobili. Cílem je získat těsto hustší než na palačinky.

4. Na nepřilnavou pánev vlijte několik kapek oleje a nechte pánev rozehřát. Naběračku těsta vlijte na pánev a na středním plameni smažte lívance. Když je svrchní strana plná bublinek, lívaneček otočte a ještě 1 minutu smažte z druhé strany. Hotový lívaneček odložte stranou a stejným způsobem zpracujte zbývající těsto. Bude-li během přípravy potřeba, znovu vlijte na pánev pár kapek oleje.


Kokosové mléko

Na přípravu kokosového mléka nasypte 1 hrnek strouhaného kokosu do mixéru, zalijte 3 hrnky vody a nechte alespoň 30 minut stát. Po uplynutí této doby vše důkladně mixujte, dokud nezískáte kokosové mléko. Podle výkonnosti mixéru to trvá 3-6 minut. Pokud máte starší mixér, dejte si během přípravy krátkou pauzu, aby se nepřehřál motor. Poté umixované mléko sceďte přes pytlík na výrobu domácího mléka nebo přes cedník vyložený plátýnkem a zachycenou směs důkladně vymačkejte, abyste získali co nejvíce mléka. Podle potřeby můžete ještě vzniklé mléko naředit. Ve skleněné a uzavřené sklenici uchovávejte mléko v lednici maximálně 5 dní.

Zbylou kokosovou drť můžete usušit a poté přidávat do lívanečků, do nepečených raw kuliček nebo přidat trochu kokosu při další přípravě drobenky na koláč.


bottom of page