top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Kokosový chlebíček s karobem


I v týdnu mívám chuť na něco sladkého, ale většinou taky nemám čas na to, abych pekla něco složitějšího. V tom okamžiku nejčastěji padne volba na muffiny nebo nějaký chlebíček, kdy stačí během 5 minut smíchat suroviny a zbytek práce už odvede trouba. Tentokrát jsem zkombinovala kokos, karob a Caro, které moučníku dodává kávovou chuť, přesto ale neobsahuje kofein. Stejně tak by šel chlebíček připravit i s kávou. Stačí, když vynecháte Caro a místo vody použijete vychladlou a předem uvařenou kávu. Že by tip na svačinku ke které si nestihnete uvařit kávu?

 

Ingredience (na chlebíčkovou formu):

230 g hladké mouky

120-150 g cukru

250 ml vody

80 ml slunečnicového oleje

20 g strouhaného kokosu

1 velká hrst sušených brusinek

2 lžíce mletých lněných semínek

1 lžíce bílého vinného octa

1 lžíce karobu

2 lžíce Caro

1 lžička jedlé sody

1/2 lžičky mleté skořice

špetka soli


Postup:

1. Nejprve si připravte "vajíčka". Lněná semínka smíchejte se 6 lžícemi vody, promíchejte a nechte 10 minut stát. Mezitím rozehřejte troubu na 180°C a nachystejte si formu na chlebíček. Používáte-li jinou formu než silikonovou, potom ji vyložte papírem na pečení a odložte stranou.

2. K lněným semínkům přisypte cukr a promíchejte. Potom přilijte olej, vodu, ocet a znovu důkladně promíchejte, dokud se všechny složky nepropojí.

3. K tekuté směsi přisypte skořici, Caro, karob a důkladně zapracujte. Když máte hotovo, přisypte mouku, kokos, jedlou sodu, špetku soli a promíchejte. Těsně před koncem přisypte brusinky a těsto domíchejte, aby v něm nezůstaly hrudky.

4. Umíchané těsto vlijte do připravené formy a pečte 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Chlebíček nechte po vytažení z trouby 10 minut ve formě, poté ho vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.


Tip: Pokud chcete připravit zdravější verzi, nahraďte část hladké mouky moukou špaldovou. Také karob můžete nahradit klasickým kakaem holandského typu.

Brusinky můžete nahradit rozinkami a do těsta můžete také přisypat semínka, například slunečnicová nebo dýňová.

Chlebíček bude lahodný také s čokoládovou polevou nebo polevou umíchanou z moučkového cukru a předem uvařené a vychladlé kávy.


bottom of page