top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Karobová bábovka s rozinkami a slunečnicovými semínky


Receptů na rychlé moučníky není nikdy dost. Protože i přes týden dostane člověk chuť na něco sladkého k odpolední kávě nebo čaji. Jenže většina z nás nemá čas trávit hodiny v kuchyni. Těsto na tuto bábovku umícháte do 10 minut a zbytek práce za vás odvede trouba. Tak konec výmluv, že nemáte čas a pusťte se do její přípravy.

 

Ingredience:

těsto:

250 g špaldové mouky, jemné

120 g cukru krupice

250 ml rostlinného mléka

80 ml rostlinného oleje

2 lžíce mletých lněných semínek

1 lžíce bílého vinného octa

5 lžiček karobu

1 lžička jedlé sody

1 lžička mleté skořice

2 hrsti rozinek

2 hrsti slunečnicových semínek

špetka soli


poleva:

100 g veganské čokolády

1 lžička rostlinného oleje


Postup:

1. Připravte si bábovkovou formu. Používáte-li jinou než silikonovou, potom ji vymažte olejem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180°C.

2. Do mísy vsypte lněná semínka, přidejte 6 lžic vody, důkladně promíchejte a nechte 10 minut stát, aby se vytvořila gelová konzistence.

3. Do rostlinného mléka přilijte ocet, promíchejte a nechte také 10 minut stát.

4. Nyní ke lněným semínkům přisypte cukr a důkladně promíchejte. Přilijte olej a rostlinné mléko a míchejte, dokud se všechny složky nespojí.

5. K tekuté směsi vsypte karob a skořici a promíchejte.

6. Nyní do mísy přisypte mouku, sodu, špetku soli a zlehka promíchejte. Když už jsou všechny suroviny téměř propojené, přisypte rozinky a slunečnicová semínka. Vše důkladně promíchejte, ale nepřemíchejte.

7. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

8. Upečenou bábovku nechte 10 minut ve formě, poté ji vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.

9. Na čokoládovou polevu rozlámejte do misky čokoládu na menší kousky, přilijte olej a za stálého míchání ji nechte rozpustit nad vodní lázní. Vychladlou bábovku přelijte hotovou polevou a nechte zatuhnout.


Tip: Pokud nemáte karob, bábovka bude stejně lahodná i s kakaem. Pokud by se vám nechtěla dělat čokoládová poleva, potom spolu s rozinkami a slunečnicovými semínky zamíchejte do těsta čokoládu nasekanou na kousky.


bottom of page