top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Burger s cizrnovo-fazolovým karbanátkem


Věřím, že všechno jde připravit vegansky. Ať už je to "kuře" na paprice, čokoládová pěna, cheesecake, nebo třeba burger. Navíc říkávám, že všechno jde připravit i ve zdravější formě. Proto nemusí člověk trpět pocitem viny, když si jednou za čas dá jídlo, které jinak považuje za junk food.

Tento burger je toho důkazem. Je chutný, plný kvalitních bílkovin, zeleniny a k tomu můžete připravit ještě pečené brambory. Může být na tom něco špatného?

Tuto lahůdku připravíte snadno i v bezlepkové verzi. Stačí si přečíst tip uvedený níže.

 

Ingredience (5 porcí):

karbanátky:

1/2 konzervy červených fazolí, propláchnutých a okapaných

3 hrsti uvařené cizrny

1 jarní cibulka

1 lžíce řepkového oleje

1 lžíce sojové omáčky

1/3 lžičky mletého kmínu

1/3 lžičky uzené papriky

kukuřičná strouhanka

sůl, mletý pepř


hranolky:

5 středně velkých brambor, očištěných a nakrájených na osminky


na dokončení:

5 ks housek podle chuti

kečup

polníček, omytý a okapaný

cherry rajčata, omytá

okurek, omytý a nakrájený na tenká kolečka

podušené žampiony


Postup:

1. Nejprve začněte s přípravou karbanátků. Do mísy vsypte červené fazole a cizrnu a obě luštěniny rozmačkejte vidličkou (šťouchadlem na brambory). Pokud chcete opravdu jemné karbanátky, rozmixujte luštěniny ve food processoru a potom přendejte hmotu do mísy.

2. Přidejte na kolečka nakrájenou zelenou část jarní cibulky, celou směs osolte, opepřete, přidejte kmín, uzenou papriku, sojovou omáčku a olej. Směs důkladně promíchejte.

3. Nyní přisypávejte kukuřičnou strouhanku a důkladně ji zapracovávejte do směsi, než získáte soudržnou hmotu, která se nebude po vytvarování karbanátku rozpadat.

4. Troubu předehřejte na 200°C a plech vyložte papírem na pečení.

5. Ze směsi na karbanátky vytvarujte 5 karbanátků a přendejte je na připravený plech.

6. Omyté a nakrájené brambory rozvrstvěte v jedné vrstvě na plech vyložený papírem a pečte v troubě spolu s karbanátky přibližně 30 minut, nebo dokud nebudou karbanátky pevné a zlatavé a brambory měkké.

7. Po upečení karbanátků i brambor rozřízněte housky, potřete je kečupem, na spodní část housky dejte připravený polníček, na plátky nakrájenou okurku. Na okurku položte karbanátek, přidejte podušené hnědé žampiony, přiklopte druhou polovinou housky a chcete-li, zpíchněte burger párátkem.

8. Housku přendejte na plytký talíř, přidejte cherry rajčátka. Do malé mističky dejte kečup a spolu s hranolky přidejte k burgeru. Ihned podávejte.


Tip: Polníček klidně vyměňte za listy hlávkového salátu. Místo okurky můžete do housky vložit na kolečka nakrájené rajče nebo kyselé sterilované okurky nakrájené na plátky. Přidat můžete i plátek veganského sýra. Záleží jen na vás.


Burgery připravíte i bezlepkově. Jen použijte bezlepkové housky a bezlepkovou sojovou omáčku. Pozor si dejte také při výběru kečupu.


bottom of page