top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Čokoládový dort s lískovými oříšky


Tomuto dortu by se dalo říkat i čokoládový ráj či čokoládové nebe. A ať ho už nazvete jakkoliv, určitě si pochutnáte. Abych byla upřímná, nikdy jsem nečekala, že můžu získat tak vysoký (naskočený) dort bez vajíček. A výsledek? Jde to. Až budete tento dort servírovat, nikoho ani nenapadne, že je veganský.

 

Ingredience (na 1 dortovou formu):

těsto:

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek špaldové mouky

1 hrnek třtinového cukru

1 hrnek kakaa holandského typu

3 lžičky instantní kávy

2 lžičky mleté skořice

2 lžičky jedlé sody

1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva

špetka soli

1 a 1/4 hrnku jablečného pyré (neslazeného), například od Alnatura

2/3 hrnku řepkového oleje

1 a 1/2 hrnku sojového mléka

2 lžičky bílého vinného octa

krém:

500 ml sojového mléka

60 g kukuřičného škrobu

20 g kakaa holandského typu

2 lžíce třtinového cukru

poleva:

100 g veganské čokolády

3 lžičky řepkového oleje

lískové ořechy na ozdobení


Postup:

1. Dortovou formu vyložte papírem na pečení a odložte stranou. Troubu předehřejte na 180°C.

2. 1 a 1/2 hrnku sojového mléka nalijte do misky, přidejte 2 lžičky bílého vinného octa, promíchejte a nechte stát stranou.

3. Připravte si těsto. V míse smíchejte všechny suché suroviny (obě mouky, cukr, kakao, kávu, skořici, sodu, prášek do pečiva, sůl) a promíchejte.

4. K suchým surovinám přilijte odložené mléko, olej, přidejte jablečné pyré a promíchejte. Vlijte do formy a pečte asi 1 hodinu a 10 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Poté troubu vypněte a nechte korpus ještě 10 minut v zavřené troubě.

5. Hotový korpus nechte asi 10 minut chladnout, poté oddělejte boční stranu dortové formy a nechte zcela vychladnout.

6. Mezitím si připravte krém. Polovinu mléka vlijte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu. Mezitím si ve zbývajícím mléce rozmíchejte škrob a kakao dohladka. Až bude mléko teplé, přilijte k němu rozmíchanou kakaovou směs a pomocí metličky důkladně míchejte, dokud nezískáte hustý pudink. Na závěr vmíchejte cukr, odstavte z plamene a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte zcela vychladnout.

7. Korpus těla rozkrojte na polovinu. Spodní díl pomažte větší částí vychladlého krému. Přiložte horní díl korpusu a opět pomažte zbývajícím krémem. Krém využijte k tomu, abyste schovali nedokonalosti a nerovnosti. Odložte do lednice.

8. Nyní si připravte polevu. V misce nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Když je téměř tekutá, přidejte olej a důkladně obě suroviny spojte.

9. Vyndejte dort a ihned ho polijte připravenou polevou. Po okraji naskládejte lískové ořechy, vraťte do lednice a nechte minimálně 2 hodiny odležet.


Tip: Pokud nemáte doma kukuřičný škrob, můžete použít čokoládový pudink. Na 500 ml mléka ale použijte 2 sáčky, abyste získaly opravdu hustý pudink.

Pokud se bojíte rozkrajování dortu, můžete těsto rozdělit do 2 dortových forem. Jen počítejte s tím, že musíte zkrátit i dobu pečení, a to přibližně na polovinu doby.


bottom of page