top of page
Chcete dostávat novinky e-mailem? Potom zde zadejte adresu.​

Join our mailing list

Never miss an update

Recent Posts
Archive
Search By Tags

Chlebík plný zeleniny


Když jsem se pustila do přípravy tohoto těsta, počítala jsem s tím, že udělám housky. Ovšem už při přípravě bylo jasné, že z takovéto kombinace housky nevytvaruji. Proto jsem zvolila chlebovou formu a výsledkem jsem byla mile překvapená. Pokud máte problém zkonzumovat dostatek zeleniny, potom bude tento chlebík dělaný přímo pro vás. Vyzkoušíte ho?

 

Ingredience (1 chlebová forma):

150 g pohankové mouky

100 g bezlepkové mouky (Jizerka)

3 brambory

2 velké mrkve

2 lžíce mletých lněných semínek

2 lžíce slunečnicových semínek

1/2 kostky čerstvého droždí

1 lžička cukru

1 lžička himalájské soli

1 lžička sušeného rozmarýnu

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce Vegavaja (Adveni), (1 lžíce Vegavaja + 2 lžíce vody)

Postup:

  1. Chlebovou formu vyložte papírem na pečení a odložte stranou.

  2. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky 1×1 cm a uvařte doměkka. Přibližně 5-7 minut. Slijte a ještě horké brambory rozmačkejte na kaši. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte na jemno.

  3. Mezitím do mísy vsypte oba druhy mouky, udělejte důlek. Do důlku dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a zalijte vlažnou vodou. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.

  4. Nyní do směsi přidejte zbývající ingredience. Sůl, olivový olej, rozmarýn, slunečnicová i lněná semínka, Vegavajo, vychladlé brambory a mrkev. Vypracujte těsto a podle potřeby přilévejte vodu (pozor, mrkev zajistí těstu vláčnost, proto vodu přilévejte opatrně).

  5. Hotové těsto přendejte do připravené formy, uhlaďte povrchy, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

  6. Troubu předehřejte na 160°C a pečte 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Nechte 10 minut odpočívat ve formě a poté opatrně přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.

Tip: Nahraďte příště slunečnicová semínka dýňovými.

bottom of page